Klik voor menu

Jungleboek

Hoe begon het rimboeverhaal

In 1907 begon de Engelsman Baden-Powell met verkennersgroepen. Er waren vele jongens bij van acht, negen en tien jaar. Toch waren ze nog wat te jong voor de verkenners. Baden Powell dacht er lang over na. Hij wilde voor hen ook een leuk en fijn spel maken.

In 1916 had hij het gevonden. Het welpenspel met Akela, Baloe en Raksha en nog veel meer dieren. Het verhaal is geschreven door Rudyard Kipling, het gaat over een Indiase jongen die opgegroeid is te midden van een wolvenhorde.

Het rimboeverhaal

mowgli

Ons rimboeverhaal vertelt de geschiedenis van een kleine jongen, die in India leefde te midden van een echte Wolvenhorde. Deze jongen heette Mowgli en was het zoontje van een houthakker.

Hij ontsnapte, toen hij nog maar net kon lopen aan een tijger en kwam in een wolvenhol terecht. De wolven, die in het hol woonden, besloten hem met hun eigen jongen groot te brengen. Vader en moeder wolf, die hem verzorgden zolang hij nog te klein was om zijn eigen voedsel te vinden en zelf op jacht te gaan, behoorden tot de Sionie-horde.

akela

Akela, de eenzame grijze wolf, was de aanvoerder van de horde. Mowgli leerde veel van moeder en vader wolf en van de vier jongen, de welpen. Er waren ook twee andere dieren die hem veel leerden: Baloe de beer en Bagheera de panter. Baloe was een dikzak, wat slaperig, maar hij kende alle jungle-wetten en ook de wachtwoorden van de dieren op zijn duimpje. Deze leerde hij allemaal aan Mowgli en zij kwamen goed van pas toen de jongen in moeilijkheden raakte met de Bandarlog, het apenvolk. Baloe en Bagheera riepen toen de hulp in van Kaa de slang, en na een zware strijd slaagden zij erin hem te bevrijden.

bagheera

Bagheera leerde Mowgli hoe hij moest jagen en doden, ook alles over het buitenleven en het verkennen van de rimboe. Mowgli beleefde vele avonturen en hij doodde zelf ook Shere Khan de tijger, omdat deze hem veel kwaad gedaan had. De huid van Shere Khan spreidde hij uit op de raadsrots, waar alle wolven hem konden zien als ze er samen kwamen om te vergaderen over het werk in de horde, en om plannen te maken voor de toekomst.