Klik voor menu

Scoutfit

Als je lid bent van de groep draag je een Scoutfit blouse met hoofddeksel en een blauwe broek. De scoutfitblouse en blauwe broek koop je zelf als je lid wordt. Als je vervolgens geïnstalleerd wordt krijg je hier het een en ander bij uitgereikt. Hieraan kan iedereen zien dat je een Scout bent, wat voor een Scout en waar je vandaan komt. Ook begint met een Scoutfit iedereen gelijk. Je kunt zo dus niet aan iemand zijn kleren zien of iemand rijk of arm is.

Verschillende kleuren

Elke speltak binnen Scouting heeft haar eigen kleur Scoutfit. Hieronder zie je een afbeelding van de verschillende Scoutfits die binnen onze groep worden gedragen.

scoutfit speltakken

Hoe en met welke attributen wordt de scoutfit gedragen?

Als je lid wordt van een speltak koop je zelf de juiste kleur scoutfitblouse.

Als je wordt geïnstalleerd bij een speltak krijg je een aantal badges en naambandjes uigereikt. Je hoort er dan helemaal bij! Bij de installatie krijg je de volgende onderdelen voor op je Scoutfit:

  • Scoutfit Cap (blauwe opvouwbare pet met klep)
  • Speltakteken van de speltak waartoe je behoort
  • Scouting Nederland Installatieteken
  • Groepsnaambandje
  • Regiobadge
  • De groen-oranje groepsdas met unieke dasring van de Subanhara Liemersgroep
  • Scouts krijgen patrouillelinten en Welpen nesttekens
  • Explorers en Roverscouts krijgen een speltaknaambandje

Dit lijstje geeft aan wat je krijgt bij de installatie. Dit zijn tevens de onderdelen die verplicht bij je Scoutfit horen, samen met het dragen van een blauwe broek, als je bent geïnstalleerd.

De onderdelen van bovenstaand lijstje zijn (bij verlies) altijd bij de mini Scoutshop in ons Troephuis te koop.

De Scoutfit draag je met hoofddeksel en een blauwe broek, waarbij de blouse in de broek zit. De kraag van de blouse zit over de das. De das draag je met oranje aan je linkerzijde en groen aan je rechterzijde..

Extra insignes, badges en attributen

Extra insignes kun je behalen tijdens opkomsten of door hier zelf thuis je best voor te doen. Een insigne heeft dus altijd te maken met een prestatie of een vaardigheid die je hebt opgedaan. Je krijgt deze van de leiding als je hebt voldaan aan de eisen die voor een insigne gelden.

Badges en kleine naambandjes krijg je vaak als herinnering aan een evenement. Denk hierbij aan groepskampen of regionale en landelijke activiteiten. Deze krijg je vaak als bewijs van deelneming. Zorda een evenement weer heeft plaatsgevonden, moet je de oude badge van dat evenement weer van je Scoutfit verwijderen.

Scouting badges kun je vaak ook zelf kopen, bijvoorbeeld van een kampeerterrein waar je bent geweest. Hier ben je zelf helemaal vrij in! Dit geldt ook voor bijzondere dasringen.

Er zijn natuurlijk ontzettend veel attributen voor bij je Scoutfit, denk aan een fluitkoord, een Scoutingriem en een zakmes. Per speltak gelden hiervoor regels. Vraag hier naar bij je leiding, reken erop dat je het altijd zelf moet aanschaffen.

Wat mag er niet op?

Er mogen geen badges op je Scoutfit die niks met Scouting te maken hebben, dus geen Harley Davidson logo's. Ook mag je geen badges op je uniform naaien van evenementen of kampeerterreinen waar je niet bent geweest. Ditzelfde geldt voor de landen-vlaggetjes. Zogenaamde fun-badges mag je ook niet op je Scoutfit naaien, deze mogen wel op een kampdeken.

Wanneer draag je de Scoutfit?

De Scoutfit draag je tijdens het openen en sluiten van een kamp of opkomst, gedurende de opkomsttijden en als je op pad gaat. De leiding geeft aan wanneer het anders is, bijvoorbeeld als het erg heet is of als we erg vies gaan worden!

T-shirts, truien, polo's

In de Scoutshop zijn veel T-shirts en truien te krijgen van Scouting. Ook zul je weleens als herinnering aan een kamp een T-shirt krijgen. Sommige speltakken maken eigen T-shirts en truien. Erg leuk en handig om deze aan te hebben tijdens kampen, naar school en onder je Scoutfit, maar het is dus geen Scoutfit! Doe dus gewoon altijd je Scoutfit aan als je naar de opkomst komt of op kamp gaat.

Shoppen

Scouting Nederland heeft een online Scoutshop waar je alles kunt krijgen. Tevens zijn er verspreid door het land een aantal Scoutshops, onder andere in Arnhem Presikhaaf (Wichard van Pontlaan 114). Onze groep heeft een eigen mini-Scoutshop die op afspraak is geopend. De mini-scoutshop is per e-mail bereikbaar.

Wat moet waar?

Op onderstaande plaatje is duidelijk te zien waar welke onderdelen horen. Vraag je leiding als er iets niet duidelijk is. Badges en kleine naambandjes krijg je vaak als herinnering aan een evenement. Denk hierbij aan groepskampen of regionale en landelijke activiteiten. Deze badges en naambandjes draag je op je rechtermouw. Zodra een evenement weer heeft plaatsgevonden, moet je de oude badge van dat evenement weer van je Scoutfit verwijderen. Deelnemersbadges van bijzondere activiteiten zoals Jamboree's mag je boven je linker borstzakje dragen.

Welpen hebben naast de attributen op onderstaand plaatje ook nog een nestteken en eventueel gids- of helpertekens. Deze tekens horen thuis op de linkermouw bovenaan. Scouts dragen patrouille linten die bevestigd worden op de linker schouder.

indeling scoutfit