Klik voor menu

Vertrouwenspersoon

Een jeugdlid of een ouder kan een probleem hebben met of een klacht hebben over iets wat de Subanhara Liemersgroep betreft. Vaak zal dit besproken worden met de speltakleiding, groepsbegeleider of het bestuur. Maar sommige klachten liggen nou eenmaal gevoeliger: bijvoorbeeld die met betrekking tot pesten, mishandeling, ruzie, seksuele intimidatie, discriminatie of racisme. Maar wat dacht je van verdenking van drugsgebruik, alcoholmisbruik, diefstal of fraude?

Voor een (jeugd)lid of ouder kan het moeilijk zijn om daarover te praten, maar voor de leiding, een teamleider of een bestuurslid is dat meestal ook het geval. Het is van belang dat er iemand is die weet hoe je met zulke gevoelige klachten omgaat. Daarom is het verstandig om een vertrouwenspersoon te hebben. De belangrijkste taak van een vertrouwenspersoon is dan ook het opvangen en adviseren van (jeugd)leden en ouders die ergens tegen aan lopen binnen de vereniging. Ook kan een vertrouwenspersoon helpen en ondersteunen bij een gesprek dat je met iemand wilt voeren.

In het dagelijkse leven ben ik trainer en coach voor samengestelde gezinnen, jongeren en kinderen. Vroeger heb ik communicatietrainingen gegeven aan individuen en bedrijven. Ik ben niet direct betrokken met de leiding of het bestuur. Daardoor is het voor mij makkelijker om onpartijdig te blijven als de klacht bijvoorbeeld een medeteamlid treft. De klacht is één, maar hoe ga je daarna weer met elkaar verder? Daarom is het goed te weten dat er een vertrouwenspersoon buiten de vereniging achter de hand is.

De praktijk leert dat een vertrouwenspersoon pas in beeld komt als er een klacht is. Daarom zou ik, als daar ruimte voor is, graag meer aan preventie willen doen. Dit geeft inzicht, kan misverstanden voorkomen en leidt tot meer begrip. Wel heb ik gemerkt dat grensoverschrijdend gedrag goed bespreekbaar is binnen de Subanhara Liemersgroep.

Een gesprek met een vertrouwenspersoon is niet gelijk een beschuldiging naar iemand! Soms is het fijn om van gedachte te wisselen of je ongerustheid in een vertrouwelijk gesprek te delen. Weet dat de mogelijkheid er is mocht je ervan gebruik van willen maken.

Marc van Gemert

Contactgegevens